Bindingstid uten signert kontrakt?

Det er stadige endringer og oppdateringer i lovverket som omhandler og regulerer arbeidshverdagen til yrkessjåførene. I denne tråden vil vi prøve å holde hverandre oppdaterte på nye regler.

Moderatorer: Stig-Arne, Lysmester`n, jvsandem, DeLutte, MOOY, topline164, Tom

Bindingstid uten signert kontrakt?

Innlegg Momentum » Fre Aug 21, 2015 20:31

Begynte i et firma for 12 måneder siden.

Ble enige på intervjuet om at de skulle skaffe meg kursingen som trengtes for å få meg på veien,spurte forsåvidt der om hvordan det fungerte om eg måtte jobbe der i x antall år for å betale ned "gjelden" og dette sa de igrunn ja til.

Senere ved kontraktssignering(1.dag) signerte eg arbeidskontrakt og stillingsintruks men ingenting om bindingtid, nedbetaling eller kontrakt på dette.
Fikk beskjed om å fikse kurs sjøl og sende regningen til de, dette gjorde eg og har liggende kopi av faktura på Grunnutdanning innpå nettbasert firmaside. Står ingenting om bindingstid e.l. i verken arbeidsavtale eller stillingsinstruks.

Etter en måned i arbeid i firma gjorde eg alt bortsett fra å kjøre, så dro eg på kurs i litt over en måned(Grunnutdanning) og senere delvis vekke da eg tok CE. Fikk ikkje lønn da eg var på noe av dette.

I tiden min her har eg og arbeidsgiver fått full utnytte av kursingen og har ikkje misbrukt det på noe vis.

For et halvt års tid siden ble det lagt ut ny Tariffavtale der det står på et punkt om tilbakebetaling at arbeidstaker må betale tilbake alt hvis han/ho slutter i løpet av 1.året, halvparten i løpet av 2.året og etter 3.år ferdig utbetalt. Rett under står det: Arbeidstaker/giver må skrive kontrakt i god tid før etterutdanning begynner. Her og er det litt forvirring da eg tok grunnutdanning og ikkje etterutdanning.

Som sagt har eg jobbet her i 12 mnd og har aldri diskutert dette med bindingstid bortsett fra på intervju. Så spørsmålet mitt er:

- Hvis eg vil slutte no, har firmaet noen rettigheter til å kreve tilbake deler av/alt det de har lagt ut på kurs til meg da de ikkje har noen kontrakt å vise til?

- Har 3 mnd oppsigelsestid, kan de ta av lønnen min siste tiden i firma?

- Har de noen sak uten skriftlig kontrakt på akkurat dette?

- Eneste eg har snakket med arbeidsgiver om bindingstid var på intervjuet og det var no bare såvidt.

Sånn at det er sagt, er ikkje en sleiping som prøver å få meg gratis utdanning eller noe, men har begynt å mistrives i dette firmaet i det siste når eg har hørt om hvordan kollegaer av meg har blitt behandlet av folk "høyere oppe". Har heller ikkje beste økonomi til å tilbakebetale noen større summer.

Har prøvd å søke meg fram til dette men måtte tilslutt spørre sjøl da eg ikkje fant noe så spesifikt. Håper på gode svar og gjerne linker til lovdata o.l.
Momentum
Sykkelbud
 
Innlegg: 2
Registrert: Søn Mai 04, 2014 11:26

Re: Bindingstid uten signert kontrakt?

Innlegg Lysmester`n » Fre Aug 28, 2015 11:17

Hei, så lenge du ikke har skrevet under på noe gjelder oppsigelsestiden og betingelsene du har i kontrakten din.
Det finnes også firmaer som velger å koste det det koster for å få folk, uten ytterligere betingelser.
Siden de aldri har svart deg krystallklart på dette ser jeg heller ingen moralsk grunn til at du skulle gjøre opp for utdanninga di.

Ser du skriver at du begynner å mistrives pga hvordan enkelte angivelig blir behandlet av folk høyere opp i systemet, husk at saker har minst to sider.

Så lenge ingen plager deg vil jeg anbefale deg å "drite" i hva andre sier, synser og tror og heller fortsette å kjøre så lenge betingelsene dine er greie nok for deg.
Da slipper du dillemaet om evt tilbakebetaling og du gjør cv`n din penere.
En cv som viser at du hyppig bytter jobb er ingen attraktiv cv hos seriøse arbeidsgivere.

Lykke til videre!
Brukerens avatar
Lysmester`n
- MODERATOR -
 
Innlegg: 496
Registrert: Fre Jan 18, 2008 00:24
Bosted: Hvam, Nes, Romerike

Re: Bindingstid uten signert kontrakt?

Innlegg Momentum » Lør Aug 29, 2015 09:09

Takk for godt svar! ☺
Momentum
Sykkelbud
 
Innlegg: 2
Registrert: Søn Mai 04, 2014 11:26


Gå til Regelverk, arbeidsmiljø og helse

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest