Bort med skilt, gangfelt og lysreguleringer?

Moderatorer: Knut Viggen, Frode Tellevik, Svein-Ove Arnesen, Njål Hagen

Bort med skilt, gangfelt og lysreguleringer?

Innlegg Svein-Ove Arnesen » Man Okt 27, 2008 21:37

Har vi blitt så gjennomregulerte av trafikkregler at vi glemmer at trafikken er farlig? Kan vi leve med mer selvregulerende trafikk, eller er det slik at vi har en for egoistisk trafikkultur hvor vi heller står på vårt eget lille fortau og skjeller ut hverandre?

Statens vegvesen avviser stadig oftere forespørsler om fotgjengeroverganger. De mener at gangfelt kan skape en falsk trygghetsfølelse. Bare i Rogaland alene viser statistikken at 26 fotgjengere har blitt drept i løpet av de siste åtte årene mens de har krysset en vei. Hele 40% av disse har skjedd i gangfelt. Nå er nok ikke rogalendingene alene om dette. I Kristiansand kjører man også ned fotgjengere og det pågår for tiden heftige debatter om fjerning av gangfelt. Det blir ofte mye hyling av slikt. Iallefall i Kristiansand.
Men nå er nå dette for en gangs skyld intet særnorsk fenomen. Både i Danmark og i Sverige pågår liknende debatter og undersøkelser. I Danmark skrev nylig avisen Politiken om erfaringer fra hele europa som viser at det faktisk blir langt færre ulykker om man fjerner det meste (!) av reguleringer og overlater flere vurderinger til trafikkantene. Også andre fordeler blir trukket frem: Omgivelsene ser estetisk bedre ut, hastigheten har gått ned, og trafikkantene leser hverandre bedre. Øyekontakten øker.

For en tid tilbake bodde jeg en lang periode i Brasil. På landsbygda var skilting luksus og stygge ulykker skjedde, om ikke daglig, så iallefall flere ganger i uken. Det var flere grunner til det. Men det var én ting alle gjorde i trafikken. og som gjorde den tryggere: Alle leste den. Få brydde seg om regler, men alle hadde øyekontakt og fulgte med i trafikkbildet. Alle visste om risikoen, og ingen stolte blindt på hverandre.
Ingen stolte Iallefall på meg. 

Her hjemme spankulerer vi direkte ut i gangfelt som fotgjengere. Vi forventer at alle bråstopper for nettopp oss og vi krever vår lovfestede rett. Om vi blir meiet ned, er det iallefall ikke vår skyld. Vi er så gjennomregulerte at vi har blitt trafikkfarlige. Vi mangler nervøsiteten i trafikken og suser avsted i vår egen verden.

Tilbake til våre naboland: I Norrköping skjedde det tidligere 5-6 ulykker hvert år på ett spesielt sted; Skvallertorget. Etter ombygging til blandet hard og bløt trafikk med færre reguleringer for snart ni år siden, har det vært mindre enn én ulykke årlig. I starten var fotgjengerne utrygge og følte at en slik ombygging var hinsides all fornuft. Men en smule utrygghet er faktisk litt av filosofien. De ble mer oppmerksomme og aktpågivende. I Norrköping funket det.

Vil det virke i Norge? Kan vi leve med mer selvregulerende trafikk? Eller er det slik at vi har en for egoistisk trafikkultur hvor vi heller står på vårt eget lille fortau og skjeller ut hverandre?
Brukerens avatar
Svein-Ove Arnesen
- Nettredaktør, tungt.no -
 
Innlegg: 30
Registrert: Ons Aug 27, 2008 17:47
Bosted: Ullerøy

Innlegg The Cowboy » Man Okt 27, 2008 22:36

er så enig i alt du skirver her at jeg nesten blir skremt!!
men det er vel litt av meningen og tror jeg, i trafikken azza!
at vi som beveger oss med litt større ting enn 2 hjul og enkel kjede framdrevet av 1 par bein, skal være liv hakke redd for å bevege oss på den "two lain black top!"..

dette kan man jo se på hvert år, når nye og strengere regler blir kastet (les: presset alt for hardt ned) over hode på oss! mens disse "grønne" folka som bruker bein og kollektiv og sykkel.. nei de er naturen og jordens reddere, så de skal for alt i verden spares for lovens ulumskheter!!

jeg hadde hvert hjertlig fornøyd om man kunne fått vekk et hav av regler..
trenger nødvendig ikke å fjærne overgangene helt, bare innføre det at MYKE har VIKEPLIKT for TUNGE! i uansett situasjon!
få det inn i barne sinn at biler er store, tunge og vonde.. om dere ikke sitter i de, pass dere for de! ikke slik som i dag, hvor skolebarn nesten i praksis blir lært at "om dere ser en vei.. løp ut i den..kommer det en bil.. bare bli.. den MÅ stoppe for dere!! uansett hvor langt eller kort unna han er!!"

nei.. stem for et bil fult norge.. ikke et bifritt sier bare jeg!! :roll:
Brukerens avatar
The Cowboy
*he-he*
 
Innlegg: 6311
Registrert: Man Des 03, 2007 14:20
Bosted: Skien

Innlegg Onnaien » Tir Okt 28, 2008 03:02

At de myke skal ha vikeplikt for de harde er vel ikke helt på sin plass...Da kan en jo egentlig bare fjerne hele overgangene...Er jo derfor de er der...;)...Men at de myke bør vise litt respekt,se seg litt rundt,slik at bilister blir oppmerksomme på dem,det hadde ikke vært så dumt tror jeg...Skjønner ikke at de tørr jeg men...

Ser det nevnes Rogaland her....Kan det ha noe med alle rundkjøringene å gjøre???Alle de har jo en overgang i hvertfelt,noe som jeg synes er totalt feil...Merka det veldig bra i de tider jeg kjørte post,å fresa med vogntog i Stavanger midt i rushtrafikken...Når en skal holde øye med folk som ikke enda er våkne og skal på jobb,i nedfrossne biler osv,så skal en i tillegg ha kontroll på alle overgangene for fotgjengere som er både der du går inn i rundkjøringa å der du triller ut av den...Holdt selv på å kjøre ned en syklist,men de eier jo ikke respekt...Hva med å få mer broer over veiene til fotgjengere,eller underganger...:)
91181198

The chicken...:D
Brukerens avatar
Onnaien
Sjefstøffel
 
Innlegg: 13918
Registrert: Tor Mai 11, 2006 14:57
Bosted: Undheim / Time

Innlegg Stuttjukken » Tir Okt 28, 2008 12:13

Synest Svein-Ove Arnesen er inne på noko svært viktig. Frykten for trafikken er borte frå svært mange i dag. Det er på tide at frkten vender attende og vert bygd oppatt, slik at ALLE passar seg for ALLE andre HEILE TIDA. Skal det innførast noko reglar måtte det vera eit TOTALFORBOD MOT OG OPPHALDA SEG I ELLER KOMA I BERØRING MED BLINDSONENE TIL STORE KØYRETØY. Skulle det koma store køyretøy ved sida av ein, skal ein forlata området med minimum tredobbel margin. Alle som bryt dette vert idømt lova si strengaste straff, minst 21 års fengsel + minst 10 års forvaring.
Stuttjukken
- på norske vegar -
 
Innlegg: 4821
Registrert: Fre Des 09, 2005 20:01
Bosted: Arna, Bergen.


Gå til Blogger

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest