Apache

Moderatorer: Knut Viggen, Frode Tellevik, Svein-Ove Arnesen, Njål Hagen

Apache

Innlegg Frode Tellevik » Søn Des 21, 2008 22:11

Jeg satte meg rett ned, jeg.
Foran meg på garasjegulvet lå små plastbiter og en rød refleks.

Guttungen er blitt gammel nok til å få lov av skolen å bruke sykkel til og fra. Han er selvsagt storfornøyd med å slippe å gå. Skulle bare mangle.

Som ansvarlig far er det selvsagt min plikt å påse at utstyret er i orden. Det var slik jeg havnet i garasjen denne kvelden. "Jeg har ikke lys på sykkelen, pappa."

At unger kan spørre mer enn ti vise kan svare, er noe vi vet. Selv blir jeg jevnt og trutt satt ut av uventede oppfølgingsspørsmål fra den yngre generasjonen, når jeg ikke er nøye nok med første svar. Fort gjort å rote seg inn i et nett av ulogiske svar når man først har kommet skjevt ut. "Sånn er det bare", er en absolutt siste utvei, kombinert med et opptatt ansiktsuttrykk. Det funker bare sånn passelig og gir ingen trivelig avslutning på praten.

Denne kvelden kom spørsmålene om sykler og lys. "Hvorfor er det ikke lys på sykkelen min, når du sier at bilene ikke kan se meg selv om jeg ser dem?" Svar på den, de som vil.

I første runde hadde jeg kjøpt billig plastikk med lyspærer inni. Det holdt bare noen uker, før festene knakk og driten ble kastet med stor kraft i søppelspannet.

Ny runde i sportsbutikken. Nye sykkellys ble kjøpt inn, sammen med refleks.

Det er denne refleksen som nå ligger på gulvet. Jeg skrudde litt for hardt til. Det knaset stygt i plast og delene formerte seg brått til mange små.

Hvor er søppelspannet???

Men tilbake til spørsmålet. Hvorfor er det ikke lys på syklene lenger? Hvorfor er vi tvunget til å kjøpe noe uegnet plastskrot for å gjøre det trygt å ferdes langs veien for ungene våre?

Jeg mimrer 35 år tilbake i tid, da jeg fikk min kjære Apache-sykkel. Med sadel og krummet styre. DET var sykkel det! Da jeg fikk den, VAR det lys på allerede!

Jeg var lysfreak allerede den gang. Kjøpte ekstra lyskastere og dynamo, så jeg måtte stå og trø i nedoverbakkene, bare for å oppleve flomlyset fra bøttelysene foran.

Alle jeg kjente hadde dynamo den gang. Og lys. Vi hadde til og med skjermer til å feste baklysene på. Og vi slapp å skru dem på selv.

Dagens sykler er en sann utfordring når det gjelder lys. Man sliter med å finne steder å feste dem. Man sliter med å få dem til å henge og man sliter med å forklare ungene hvorfor det må være sånn.

Jeg påpeker stadig viktigheten av lys på sykkelen. "Bilene ser ikke deg fordi om de har gode lys, sier jeg. Du må ha lys og refleks på sykkelen for at de skal se deg i god tid." De kjøper den, ungene. Jeg har vist dem i praksis.

Av og til skjønner jeg ikke vår kompliserte voksenverden jeg heller.

Hvorfor selges det sykler så å si konsekvent uten lys nå for tiden? Hvorfor er det ekstra utstyr, som det er opp til hver og en å montere?

Hvorfor får man ikke registrert en bil uten lys? Nåde den som kommer inn i kontrollhallen med ett for mye eller for lite. Eller et som er 5 centimeter feil plassert. Dødssynd, er det!

Blir ikke syklister regnet som kjørende da, når de smetter mellom bilene innover mot storbyen i morgenrushet?

Burde det ikke vært et berettiget krav om ferdigmonterte lys for i det hele tatt å få selge slik redskap? I mine øyne burde et slikt ansvar ligge på selger og produsent, og ikke en tilfeldig pappa i en garasje utenfor Bergen.

Så hadde det i hvert fall blitt enklere å svare guttungen neste gang han spør...
Brukerens avatar
Frode Tellevik
- Journalist, tungt.no -
 
Innlegg: 15
Registrert: Ons Nov 05, 2008 21:32
Bosted: Bergen

Re: Apache

Innlegg DeLutte » Søn Des 21, 2008 23:26

En slik Apache fikk jeg også i 1976. Husker det som det var i går.
Fram og baklykt, lang sadel, krumma styre, speedometer og 3 gear :)

Men slikt finner man ikke på dagens sykler. Her er det penger og profitt som gjelder.
Helst mest mulig av begge deler.
Og da kutter man ut alt unødvendig utstyr på sykkelen, for å oppnå en lavest mulig utsalgspris!
Sikkerhet betyr heller lite, man kan ikke leve av det.


De Lutte
Brukerens avatar
DeLutte
- MODERATOR -
 
Innlegg: 4415
Registrert: Lør Des 01, 2007 23:39
Bosted: Bryne

Innlegg Desperado » Søn Des 21, 2008 23:38

Jeg hadde lys på min APACHE jeg også. Både nær-, og fjern-lys. Jeg vekslet mellom nær og fjern med en bryter oppå selve lykten. I tillegg hadde jeg blinklys både forran og bak. Disse gikk på batteri. Horn med belg til å knipe på for å få lyd var også montert, i tillegg til speedometer som gikk til 80(tror jeg). Og selvfølgelig en laaang antenne med "revehale" i toppen. Papp-bit mot spilene for å lage lyd tror jeg jaggu også at jeg hadde. Og når jeg var på bondegården på landet "koblet" jeg på en en-akslet melke-kjerre. Dermed var vogntoget komplett...
Last som ikke skal til utlandet er noe dritt...
Dagboken min: viewtopic.php?t=1410
Brukerens avatar
Desperado
Bileier
 
Innlegg: 7823
Registrert: Ons Sep 06, 2006 00:13
Bosted: BERGEN !

Innlegg LOXMAN » Tir Des 23, 2008 09:21

Ja Desperado, dette virken mistenkelig kjent . Hadde slephenger jeg da . :)
24 timer i døgnet er for lite jobb .
Dioder for mindre strømforbruk .
Brukerens avatar
LOXMAN
Lærling
 
Innlegg: 328
Registrert: Man Sep 22, 2008 20:00
Bosted: oslo

Innlegg bigswede » Fre Jan 02, 2009 18:18

- Her var det BMX som gjaldt :kissass:
~2006 Norge, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike, Spania, USA 2013~
Brukerens avatar
bigswede
Bileier
 
Innlegg: 7476
Registrert: Fre Nov 03, 2006 22:40
Bosted: Haugesund


Innlegg Ludvig » Fre Jan 02, 2009 20:15

He,he, Apache hadde jeg også når jeg var ett litt mindre barn enn nå. Med alt av det utstyret som er nevnt over. Hadde også ettermontert x antall reflekser på eikene i felgen, så nåde den billist som kjørte på meg med unnskyldningen- jeg så deg ikke-

Hvorfor sykklene i dag ikke har slikt utstyr er ikke godt å si, og jeg blir ikke overrasket om ungene hadde hatt så mye utstyr på en moderne sykkel og politiet hadde sett det, ja så hadde de fått beskjed om at det er farlig...

Kjøpte ny sykkel til sønnen før sommeren som nettop er over, og da spurte jeg om de hadde sykkler med skjermer og lys både foran og bak. Joda, det hadde de, en retro type damesykkel med ballongdekk og kjemisk rensket for det som heter gear, til den nette sum av 6000,- Hyperaktuell for en gutt i sitt første år som tenåring...
Skulle vi ha lys og skjermer måtte vi pent kjøpe dette utenom, noe jeg gjorde. Gutten fikk streng beskjed om at denne sykkelen måtte han behandle pent, for den skulle vare i noen år siden den var såpass dyr. Joda det skulle han, var lovnaden jeg fikk.

Det ble tid for vår første tur til Lavangen der vi har et hus til disposisjon. Bilen ble pakket med utstyr for å kunne overleve en liten uke, og alle som har kone vet da at det ble fullt.. Sykklene ble forsvarlig festet til sykkelstativet som hang på kroken og vi var underveis på vår kanappe to timers tur. Sykkelen var nå blitt noen uker gammel og så enda helt ny ut etter kjærlig pleie av min sønn. Vreden var derfor stor når vi ankom bestemelsstedet og det viser seg at vårt innkjøpte ekstrautstyr i form av skjermer var borte. Riktignok ikke begge, men dog. Den bakre skjermen hadde ikke tålt turen og hadde falt av. "Skulle ikke denne sykkelen vare i mange år, pappa?"
Svar på den...

Sykkelforhandleren sa at "du må da skjønne at skjermene må tas av når sykkelen henger på bilen, de er ikke ment til det" og " nei skjermer selges bare i sett av to, man trenger jo ikke bare en"

Ja, ja det var mitt bidrag i sykkelpraten..

Forresten, Godt nytt år Frode ;)
Brukerens avatar
Ludvig
Bileier
 
Innlegg: 2088
Registrert: Tor Jan 19, 2006 18:24
Bosted: Harstad


Gå til Blogger

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest